Yurtdışında iken Vietnam vizesi nasıl alınır?

Yurtdışında iken Vietnam vizesi nasıl alınır?

3

OCAK 2017

 

Gün: 996 – 17525 km
Kunming, Çin

Vietnam vizesi almak muhtemelen sizin de bildiğiniz üzere Türk vatandaşları için sıkıntılı bir süreç. Reddedilen kadar vizeyi alabilen de var. Öyleyse neden internette bir ‘imkânsız yorumu’ kalabalığı var? İmkânsız değil!

Bu satırları Türkiye’deki terör olaylarında artış olmasına rağmen vizeyi kolayca aldığım bir dönemde yazıyorum. Reddedilmelerin sebebi terör değil, uzun yıllardan beri Türk pasaportunu Vietnam’da hunharca kullanıp (uyuşturucu ve kadın ticareti) adımızı kötüye çıkaranlar… Bu olaya sebep olanların bazılarının Türk bile olmadıkları, sadece sahte pasaport kullandıklarının kayıtlara geçtiğini de belirtmek isterim. Bu bilgileri önceden paylaşıyorum ki ülkemizin son günlerdeki durumuna ahlanıp vahlanma, Vietnamlı yetkilileri genelleyerek suçlama ya da ‘sanki kendisi çok mükemmel bir ülke de Türklere vize vermiyorlar’ gibi aşağılayıcı yorumları tamamen hesaptan çıkaralım. İnternette benzer yorumları görünce karnıma sancılar girdi. Hadi bunların hepsini geride bırakıp neler yapmamız gerektiğine bir bakalım.

Tabiiki ilk başladığımda neler yapmam gerektiğinden habersiz, ‘imkânsız’ yorumlarını okuyarak internette saatler harcadım. Sonra bir sitede başka bir Türk gezgininin davetiye mektubu (letter of invitation) almak için kullandığı ve olumlu sonuç aldığı turizm acentesinin adını öğrendim. Focus travel… Yine de % 100 güvenemediğim için Ankara’da yaşayan annemden Vietnam konsolosluğuna gidip davetiye mektubu alabileceğim acentelerin isimlerini öğrenmesini istedim. Konsolosluk bu soruyla çok sık karşılaşıyor olsalar gerek çünkü kapılarına 3 acentenin isimlerini asmışlar. Benim internetten bulduğum acente olan Focus travel’in adını burada da görünce iletişime geçtim.

Ankara’daki Vietnam Konsolosluğu’nun kapısında asılı ‘davetiye mektubu sağlayabilecek turizm acenteleri’ listesi

Focus travel acentesinin internet sitesinden bulduğum fakat dönüş yapılmayan e-posta adresini vereyim ki eğer buradan size de dönüş yapılmamışsa umudunuzu kaybetmeyin;

sales@focusvietnam.com

Forumlardan bulduğum ve dönüş yapılan e-posta adresi ;

inbound@focusvietnam.com

Vietnam Ankara Konsolosluğu’nun verdiği e-posta adresi ;

thuy@focusvietnam.com

Yazışmaya devam ettiğim Thuy Luong adlı bayan, son iki e-posta adresinin de sahibi ve genelde gün içinde ya da ertesi gün geri dönüş yapıyor.

Firma, 60 $ karşılığında 25 günlük mektubunuzu almanızı sağlıyor. Neden 25 gün bilemiyorum. Türk vatandaşları için 3 aylık alamıyorlar ve Vietnam’a girdikten sonra uzatmanın Türk vatandaşları için mümkün olmadığı bilgisini verdiler. Eğer mektup talebiniz Vietnam Dış İşleri Bakanlığı’ndan reddedilirse, firma 60 $’ı size geri ödüyor.

Acente, işleme başlamadan önce ödeme yapmanızı istiyor. Bence gayet makul… Ödeme için vermeniz gereken bilgiler;

  • Kredi kartı sahibinin adı
  • Kredi kartı sahibinin e-posta adresi
  • Kredi kartı sahibinin şehri ve ülkesi

Bu bilgileri verince e-posta adresinize bir link geliyor ve oradan ödeme yapıyorsunuz. Banka ücreti %3 yani 1,8 $. Toplamda 61,8 $ ödemiş oluyorsunuz. Ödemeyi yaptığımıza dair ekran görüntüsünü ve Vietnam Dış İşleri Bakanlığı’nın davetiye mektubu çıkartabilmesi istediği evrakları acenteye internet yoluyla gönderdik;

  • Pasaport fotokopisi
  • Uçuş bileti
  • Otel rezervasyonu
  • Hangi konsolosluktan vize başvurusu yapacağınız bilgisi

Genelde Güneydoğu Asya’ya gidenler birden fazla ülke geziyor. Bu demek oluyor ki uçakla değil de tren ya da otobüsle girmek isteyebilirsiniz. Bu durumda uçuş biletine gerek yok. Sadece giriş tarihiniz bildirmeniz yeterli.

Gerçek otel rezervasyonu yaptırma riskine girmek istemeyenler için booking.com internet sitesini öneririm. Bu siteden 5 dakikada ücretsiz otel rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz. Davetiye mektubu elinize geçer geçmez hiç para ödemeden iptal edebilirsiniz. Mesela ben kalacağım gün sayısını ikiye böldüm ve 15 gün Hanoi’de, 10 gün Ninh Binh’de olmak üzere otel rezervasyonu yaptım.

Bu belgeleri yolladıktan sonra cevabı 7-10 iş günü içinde alıyorsunuz. Cevabın olumlu olduğunu acentenin e-posta adresinize davetiye mektubunu yollamasından anlıyorsunuz.

Vize başvurusu için davetiye mektubunun orijinaline sahip olmanıza gerek yok çünkü acente, mektubunuzu başvuru yapacağınız konsolosluğa fakslıyor.

Tam 10 gün içinde davetiye mektubum e-posta adresime ulaştı. Gelen 2 kâğıttan birinde ‘Bu kişi vizesini Vietnam uluslararası havaalanına ulaştığında alacak’ yazıyordu. Gözünüz korkmasın, yanlışlık yok! Bu ibare, uçakla girecekler için… Havaalanında mektubun çıktısını gösterip vizenizi alabilirsiniz. Ama eğer karayoluyla giriş yapıyorsanız kapıda vize alamazsınız. Önceden bir konsolosluktan vizenizi almanız gerekli. Bu durumda da mektubunuzda aynı yazı yazıyor. Yanlışlık yok!

Konsoloslukta vize başvurusu

 

Elinizde mektubunuzla konsolosluğa gittiniz diyelim; ek olarak tek 1 renkli resim ve orada verecekleri başvuru formunu doldurarak vermeniz gerekli. Ben Çin’in Kunming şehrinde başvurdum. Karşılığı 50 $ olacak şekilde Çin para birimiyle ödememi hemen orada yaptım. ‘Dış İşleri Bakanlığı evet dedikten sonra bize laf düşmez’ konseptiyle 5 dakika içinde vizemi verdiler. Bazı konsolosluklar 2-3 işlem süresi istiyor ve bu sürede pasaportunuzu alıkoyuyorlar. O günler içinde pasaportunuzla başka işiniz olacaksa önceden planınızı yapmakta fayda var.

Fransız olan eşim için davetiye mektubu gerekli değil fakat onun vizesini başvurudan sonra 3 iş günü içinde verdiler.

Başından beri 25 gün dense de elçilik 27 gün vererek kıyak geçti. Sınır geçişinde hiç sorun yaşamadım. Çantalarımıza bile bakmadılar. 23. ülkemiz Laos’ta bu satırları yazıyorum. 23 ülkeden favori ülkemin Vietnam olduğunu söylemem gerek. 111,8 $ harcayarak ancak 27 günlük vize alabildiğim bu süreçte yaşadığım stres; yüzünde her daim gülümseme olan insanı, doğası, enteresan kültürü, yemekleri sayesinde uçtu gitti. Yani demem o ki; internetteki yorumlardan yılmayın ya da önyargı edinmeyin çünkü Vietnam bütün sıkıntılara değer…

error: Content is protected !